Wij zijn op de hoogte van ontwikkelingen
die voor u als ondernemer belangrijk zijn.

Wat u moet weten over de Wet vaste huurcontracten

15 december, 2024 – Christiaan Rooseboom

De Wet vaste huurcontracten is al sinds 1 juli 2024 van kracht. Toch merken we dat er in de praktijk nog veel onduidelijkheid bestaat over de mogelijkheden om woonruimte tijdelijk te verhuren. Wat is er precies veranderd en wanneer mag woonruimte nog wel tijdelijk worden verhuurd? In dit artikel zetten we de belangrijkste punten op een rij en bieden we een overzicht van de uitzonderingen.                                                                                                                                                                                                                                 

Achtergrond

Tot 1 juli 2016 waren huurcontracten voor onbepaalde tijd de norm. Door een wetswijziging mochten verhuurders van woonruimte vanaf 1 juli 2016 tijdelijke huurcontracten aanbieden, met een maximale looptijd van twee jaar. Sindsdien zijn verhuurders van woonruimte in grote mate tijdelijke huurcontracten aangegaan, omdat het partijen vrijstond om tijdens de looptijd van dergelijke contracten af te zien van de zogenoemde ‘huurbescherming’. Hierdoor konden partijen het huurcontract tussentijds opzeggen, zonder tussenkomst van de rechter. Met ingang van 1 juli 2024 zijn huurcontracten voor onbepaalde tijd weer de norm.

Wat gebeurd er met bestaande contracten?

Alle tijdelijke huurcontracten die vóór 1 juli 2024 zijn afgesloten eindigen automatisch na de door de verhuurder en huurder afgesproken periode. De verhuurder dient daarvoor nog wel het huurcontract voor het einde van de looptijd op te zeggen. Let op: zonder tijdige opzegging eindigt het huurcontact niet.

Als de verhuurder het contract na deze periode wil verlengen, kan dit alleen voor onbepaalde tijd. Alle huurcontracten aangegaan na of op 1 juli 2024 zijn automatisch voor onbepaalde tijd aangegaan en kunnen niet tussentijds door de verhuurder worden opgezegd, zonder tussenkomst van de rechter.

Wanneer mag een tijdelijk huurcontract nog wel?

Een aantal groepen komen nog wel in aanmerking voor een huurcontract van bepaalde tijd. Met deze groepen kan een huurcontract aan worden gegaan voor maximaal twee jaar. Dit betreffen vooralsnog de volgende groepen:

  • Studenten;
  • Tijdelijke huurders vanwege werkzaamheden of renovatie aan hun woning;
  • Personen die uit een maatschappelijke opvang komen;
  • Personen die in een sociale noodsituatie verkeren;
  • Huurders met een tweede kanscontract;
  • Kinderen tussen 16 en 27 jaar die het huurcontract overnemen na het overlijden van hun ouder/verzorger;
  • Gescheiden ouders;
  • Werknemers op de Waddeneilanden;
  • Vergunninghouders die wachten op de definitieve huisvesting.

Deze huurcontracten kunnen alleen aan het einde van de looptijd worden opgezegd. Tussentijdse opzegging is alleen mogelijk met tussenkomst van de rechter.

Naast de hierboven genoemde gevallen blijft ook verhuur op basis van de Leegstandwet mogelijk, net als in bepaalde gevallen tussenhuur of verhuur met een diplomatenclausule. Ook hospitaverhuur en doelgroepcontracten, zoals bijvoorbeeld kamerverhuur aan studenten, blijven doorgaans toegestaan. Bij dergelijke contracten voor studenten eindigt het huurcontract automatisch wanneer zij stoppen met hun studie. Deze contracten kunnen dan ook langer dan twee jaar duren, zonder dat zij voor onbepaalde tijd gelden. Ook vakantiewoningen kunnen nog steeds tijdelijk worden verhuurd. Let wel: bovengenoemde uitzonderingen zijn gebonden aan specifieke voorwaarden. Raadpleeg altijd een jurist voor advies.

Nieuwe mogelijkheden voor opzegging door verhuurders

Naast de afschaffing van tijdelijke huurcontracten heeft de wetgever een nieuwe opzeggingsgrond ingevoerd. Vanaf 1 juli 2024 kunnen particuliere verhuurders, die niet meer dan één woning verhuren, een huurovereenkomst eenmalig beëindigen om de woning te verkopen. Voorwaarde is dat de verhuurder minstens twee jaar voorafgaand aan het huurcontract zelf in de woning heeft gewoond en dat deze opzeggingsgrond expliciet in het huurcontract is opgenomen.

Ook is de bestaande opzeggingsgrond ‘dringend eigen gebruik’ uitgebreid. Hiermee kan een verhuurder een huurcontract beëindigen als de woning nodig is voor eigen gebruik. Sinds 1 juli 2024 geldt deze grond ook voor dringend eigen gebruik door familieleden, zoals ouders of kinderen.

Advies of beoordeling

Heeft u vragen over tijdelijke huurcontracten, de verhuur van woonruimte in het algemeen of wilt u een huurovereenkomst laten opstellen of beoordelen? Onze ervaren juristen zijn u graag van dienst.


Terug naar overzicht