Banner Ontslagvergoeding

Ontslagvergoeding

U wilt natuurlijk zo min mogelijk ontslagvergoedingen betalen. Wij onderhandelen hier dagelijks over voor werkgevers. Wij doen er alles aan om u zo min mogelijk te laten betalen.

Ontslagvergoeding. Tips, hulp en uitleg

Wanneer u een werknemer ontslaat moet u soms een ontslagvergoeding betalen. Er zijn verschillende soorten ontslagvergoedingen, bijvoorbeeld de transitievergoeding en aanzegvergoeding. Het is afhankelijk van de situatie of en welke ontslagvergoeding u moet betalen.

Wanneer ontslagvergoeding betalen? 

In de regel worden alleen ontslagvergoedingen betaald als het ontslag plaatsvindt op initiatief van de werkgever. Als de werknemer zelf ontslag neemt hoeft u  niets te betalen.  Welke vergoeding u eventueel moet betalen en de hoogte daarvan zijn afhankelijk van de reden van ontslag. Daarnaast is ook de wijze van beëindiging van belang. 

Voorkom dat u teveel betaalt, laat u altijd adviseren door een van onze gespecialiseerde arbeidsrechtjuristen. Neem contact met ons op en krijg vandaag nog advies van een van onze arbeidsrechtjuristen. 

Indien u meer wilt weten over het ontslaan van een werknemer verwijzen wij u naar onze pagina over ontslag

Transitievergoeding 

De ontslagvergoeding die het vaakst voorkomt is de transitievergoeding. De transitievergoeding is een vergoeding die u op grond van de wet moet betalen wanneer u een werknemer ontslaat. De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van de duur van het dienstverband en het salaris.

De hoogte van de transitievergoeding is de afgelopen jaren meermaals gewijzigd. Raadpleeg daarom altijd een arbeidsrechtjurist voor een correcte berekening. 

Wanneer moet u de transitievergoeding betalen?

De wet bepaalt dat u een transitievergoeding aan uw werknemer moet betalen als het ontslag plaatsvindt op initiatief van de werkgever, bijvoorbeeld wanneer:

  • U een tijdelijk contract van uw werknemer niet verlengt
  • U de werknemer ontslaat met toestemming van het UWV (na twee jaar ziekte of wegens bedrijfseconomische redenen)
  • De kantonrechter de arbeidsovereenkomst ontbindt
  • U de werknemer ontslaat tijdens de proeftijd

Doorslaggevend is dus steeds of de werkgever het initiatief tot beëindiging neemt.

In zeer uitzonderlijke gevallen kan de transitievergoeding ook verschuldigd zijn bij ontslag initiatief van de werknemer. Het moet dan gaan om ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever. De werknemer moet daarvoor naar de rechter. 

Ontslag zonder transitievergoeding

U hoeft geen transitievergoeding te betalen bij:

  • Ontslag op staande voet
  • Ontslag met wederzijds goedvinden
  • Ernstig verwijtbaar handelen van de werknemer
  • Werknemer bereikt de AOW-leeftijd
  • Faillissement
  • Wanneer de werknemer het tijdelijke contract niet verlengt

Ontslagvergoeding bij wederzijds goedvinden

Wanneer het dienstverband van de werknemer wordt beëindigd met wederzijds goedvinden vaststellingsovereenkomst bent u niet verplicht een ontslagvergoeding te betalen.  

Een werknemer zal echter niet snel instemmen met zijn ontslag als daar geen ontslagvergoeding tegenover staat. Daarom worden ook in vaststellingsovereenkomsten vaak ontslagvergoedingen afgesproken.

Een ontslagvergoeding wordt ook vaak gebruikt als vertrekpremie. Bijvoorbeeld als er onvoldoende dossier is om een werknemer eenzijdig te ontslaan. Een iets hogere ontslagvergoeding kan een werknemer soms net dat zetje geven om wel te vertrekken.

De volgende ontslagvergoedingen worden vaak afgesproken in een vaststellingsovereenkomst:

  • Transitievergoeding
  • Vergoeding kosten rechtsbijstand
  • Kwijtschelden studieschuld
  • Vergoeding voor kosten opleiding of outplacement

Laat u in de onderhandeling bijstaan door een van onze arbeidsrechtspecialisten. Wij onderhandelen dagelijks over vaststellingsovereenkomsten. Wij zorgen dat u zo min mogelijk hoeft te betalen.

Aanzegvergoeding

De aanzegvergoeding is een ontslagvergoeding die u moet betalen als u niet tijdig aanzegt.

U bent namelijk verplicht om bij ieder tijdelijk contract tijdig te laten weten of u het contract wil verlengen of niet. U moet dat schriftelijk doen. Minimaal een maand voor het einde van het contract.

Als u niet aanzegt heeft de werknemer recht op een aanzegvergoeding. De aanzegvergoeding bedraagt één maandsalaris. Als u te laat heeft aangezegd moet u een gedeeltelijke aanzegvergoeding betalen.

Billijke vergoeding

Een billijke vergoeding is een ontslagvergoeding die de werkgever aan een werknemer moet betalen als de rechter dat beslist. De rechter doet dat alleen als de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.

De billijke vergoeding staat los van de transitievergoeding. Het kan dus zo zijn dat u beide moet betalen.

Ernstig verwijtbaar handelen

De rechter zal een werkgever veroordelen tot het betalen van de billijke vergoeding bij ernstig verwijtbaar handelen. Uit rechtspraak zijn diverse voorbeelden bekend:

  • Onterecht ontslag op staande voet
  • Verstoorde arbeidsverhouding door verwijtbaar gedrag werkgever
  • Discriminatie
  • Re-integratieverplichtingen niet nakomen
  • Geen verbetertraject, maar direct aansturen op ontslag

Hoogte van de billijke vergoeding

De rechter mag zelf bepalen wat de hoogte van de billijke vergoeding is. Uit rechtspraak blijkt dat dit erg kan variëren. Van een paar duizend euro tot meerdere tonnen.

Bij een ontslagprocedure loopt u dus veel risico op een hoge billijke vergoeding. Het is belangrijk dat u geen fouten maakt. Laat u daarom altijd bijstaan door een van onze arbeidsrechtjuristen.

Ontslagvergoeding voorkomen? Bel ons voor advies

U wilt natuurlijk zo min mogelijk ontslagvergoedingen betalen. Wij helpen u daarbij. Laat u daarom bijstaan door onze arbeidsrechtjuristen. Bel ons op 0318 248 306


Heeft u nog vragen over ontslagvergoedingen?

Bel dan nu met Christiaan

Stel een vraag of bel 0318-248305